SIF FIRADE SIN 100-ÅRIGA HISTORIA MED EN STORSTILAD FEST

”Århundradets fest” hade lockat 350 glada festgäster till Folksam Arenan. Tiotals frivilliga talkoarbetare samt professionellt planerad och byggd belysning hade förvandlat det annars alldagliga idrottsutrymmet till en festlig sal.

Frey Karlsson och Bengt Sohlberg, som båda varit ordföranden för föreningen och gjort stora insatser för den, tog emot gästerna.

Kvällen började festligt med en välkomstskål samt ett fantastiskt musikuppträdande av operasångerskan Johanna Rusanen-Kartano och pianisten Pami Karvonen.

Välkomsthälsningen framfördes av föreningens nuvarande ordförande Susanne Ekström och ett mer underhållande festtal hölls av Henrik Andberg, som varit föreningens ordförande i 20-års tid.

Efter den välsmakande middagen fortsatte programmet med hälsningar och gratulationer av bl.a. Sjundeå kommun, Finlands Handbollsförbund och NÅID. Kommunen representerades av kommundirektören Juha-Pekka Isotupa, Handbollsförbundets hälsning framfördes av ordförande Jari Henttonen och NÅID representerades av verksamhetsledare Hilding Wikner.

Damernas senaste FM-guld i handboll är från 1979 då damlaget dominerade serien åren 1976-1979. Från det laget fanns ett flertal spelare på plats. Längst i föreningsverksamheten av dessa damer har ”cupmamman” Helena Lönn varit med. Det senaste FM-guldet för herrar firade föreningen år 2005. Ungefär hälften av spelarna från guldlaget var på plats, samt tränarna, huvudtränaren och nuvarande herrlagets landslagstränare Kaj Kekki och Boris Tchahovskii. Mästarlagets dåvarande manager Bengt Sohlberg hade samlat ihop laget och berättade i sitt tal om hur säsongen som ledde till guldet framskred. Många personer som haft en stor betydelse för föreningens arbete och framgångar under årens lopp deltog i festen. Av dem kan nämnas Åke Nyberg och Yrjö Korpisalo samt spelarna Markku Mäkinen, Thomas Nyberg och Tom K. Laitinen. Målvaktslegenden Urmas Träder från Estland deltog även i festen.

Sjundeå IF:s och friidrottssektionens före detta ordförande Clas Smeds blickade tillbaka till tiden då han grundade det framgångsrika Löparstallet, som tog många FM-guldmedaljer till föreningen. I festen deltog ett stort antal framgångsrika idrottare, men att räkna upp dem alla här är tyvärr inte möjligt.

Premieringar utgör en väsentlig del av en idrottsförenings festligheter, så även denna gång. Förtjänsttecken delades ut åt premierade frivilliga såväl från Handbollsförbundets, NÅID:s samt föreningens sida.

Kvällen avslutades till dansbandet Bogey’s toner med glad samvaro och många varma återseenden. Festarrangemangen och den fina stämning fick ett stort tack av jubileumsfirarna, men som vi vet är det gästerna som i sista hand gör festen. Att ordna en jubileumsfest av den här storleken är ett stort jobb, men samtidigt också ett tecken på vilken oerhört fin talkoanda vi har, och har haft de senaste 100 åren, i vår fantastiska förening!

Ett stort tack till er alla som deltog i festen. Talkoarbetare, uppträdare, barpersonalen, belysningsteamet, ordningsmännen, catering, orkestern, gratulanterna men framför allt tack till alla våra gäster. Vi firade en oförglömlig kväll tillsammans!