Frey ”Frigge” Karlsson in memoriam

Torstaina 20.7 meidät tavoitti suruviesti että Sjundeå IF:n pitkäaikainen seura-aktiivi ja tukija oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen 84 vuoden iässä. Seurassa Frigge oli aktiivinen mm. hallituksessa jossa hän toimi rahastonhoitajana ja puheenjohtajana, viimeksimainitussa tehtävässä kahdesti, yhteensä kahdeksan vuotta. Näiden tehtävien jälkeen oli luonnollista että hänet kutsuttiin seuran kunniajäseneksi.

Tutustuttuani dokumentteihin koskien Friggen muita vastuu- ja luottamustehtäviä, voin vain hämmästellä sitä määrää mitä moninaisimpia tehtäviä hän oli ottanut vastuulleen eri organisaatioissa, järjestöissä ja seuroissa. Esimerkkeinä mainittakoon Länsi-Uudenmaan aluesairaala, sivistyslautakunta, vaalilautakunta, terveyslautakunta, kunnanhallitus, kunnanvaltuusto, Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri, Kårkullan kuntayhtymä, Nylands svenska ungdomsförbund, Lions Club, Raseborgs Ungdomsförenings Automobilklubb (RUFAK), Folkhälsan, Västnyländska Ungdomsringen (VNUR), Siuntion seurakunta, Svenska Nylands sparbanksförening sekä Siuntion Säästöpankkisäätiö. Huomattavan usein tehtävät olivat keskeisiä, vastuullisia ja suurta työpanosta vaativia; perustaja, puheenjohtaja, tilintarkastaja. Friggeä leimasi innostuneisuus osallistua yleishyödylliseen toimintaan ja se kertoo osaltaan ihmisestä jonka kiinnostus yhteiskunnallisiin kysymyksiin, sekä vastuuntunnosta muiden viihtyvyydestä ja hyvinvoinnista, oli suurta. Frigge oli myös poliittisesti aktiivinen. Kunnallispolitiikassa hänet opittiin tuntemaan osaavana ja taitavana keskustelijana jolla oli laaja kontaktiverkosto ja joka nautti kunnioitusta yli puoluerajojen. Työuransa Frigge teki pankkimaailmassa ja Siuntion Säästöpankin, myöhemmin Aktian, johtaja oli tunnettu myös kuntarajojen ulkopuolella.

Frigge sai myös julkista tunnustusta työpanoksistaan erilaisten nimitysten ja kunniamerkkien muodossa.  Niistä mainittakoon Suomen Leijonan ritarikunnan ansioristi, Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan ansioristi sekä Suomen Kuntaliiton kultainen ansiomerkki.

Seurajohtajana Frigge pystyi johtajuudellaan viemään läpi suuren määrän isoja projekteja, joista työteliäin lienee ollut SIF:n 75-vuotisjuhlallisuuksien järjestelyt vuonna 1993. Silloin järjestettiin isot arpajaiset, 5000 myytyä arpaa, sekä koostettiin juhlajulkaisu ”Sjuttiofemman” (”Seiskaviitonen”) joka jaettiin jokaiseen siuntiolaiseen kotitalouteen. Kirsikkana kakun päällä oli ehkä kuitenkin juhlaillallinen 500 hengelle kolmen ruokalajin pöytiintarjoiluineen vanhassa Palloiluhallissa. Riki Sorsa esiintyi ja kaksi yhtyettä vastasi illan tanssimusiikista. Frigge oli visionääri jolla riitti ajatuksia ja ideoita jotka hän myös toteutti. Kuten pankkimiehelle sopii, yksi hänen prioriteettinsa seurajohtajana oli talousasioiden pitäminen kunnossa.  

Friggen omistautuminen ja into asioiden hoitamiseksi oli tarttuvaa; jos sinua pyydettiin tekemään osuutesi, siitä oli hyvin vaikeaa kieltäytyä. Hän ei jättänyt sattumuksille sijaa, hän piti langat käsissään ja osasi positiivisella tavalla kannustaa vastuuhenkilöitä. Koin Friggen erittäin taitavana johtajana jonka huumorintaju, omistautuneisuus ja positiivinen luonne sai muut mukaansa.

Myöhäisempi projekti jonka toteuttamisessa Friggellä oli keskeinen rooli, oli vuosikymmenten mittainen unelma ”Uuden Palloiluhallin” rakentamisesta, joka toteutui Folksam Arenan, nyt Fennia Arenan, käyttöönvihkimisen myötä. Muistelen mielelläni tutustumismatkoja mm. Viroon ja Varsinais-Suomeen eri hallityyppien katsastamiseksi ja suunnittelun helpottamiseksi. Matkoihin osallistui edustajia Siuntion kunnasta, Säästöpankkisäätiöstä ja Sjundeå IF:stä. Ne olivat anniltaan valaisevia, informatiivisia ja opettavaisia mutta myös erittäin viihdyttäviä.

Vuosien ajan Frigge oli ”keltavihreä ääni” hänen toimiessaan kuuluttajana palloiluhallin otteluissa ja Sjundeå Cupissa. Vaikka hänen tulkintansa pelitilanteista ei aina tuntunut olevan täysin yhteneväinen oikeudenjakajien näkemysten kanssa, tuskin kukaan välttyi huomaamasta pilkettä silmäkulmassa hänen ilmoittaessaan yleisölle: ”Seitsemän metrin heitto!… Eipäs ollutkaan, vaan vapaaheitto…”

Nyt tuo ääni on vaiennut, jäämme kaipaamaan sitä.

Sjundeå IF haluaa esittää syvimmät osanottonsa omaisten suruun.

Janne Luuppala  

Tiedoksi:

Friggen toiveena oli että hänen muistoaan kunnioitettaisiin tilillepanolla (viimeistään 8.8) Sjundeå IF, Ragnar Fröbergin muistorahasto, FI39 4055 6320 0026 48, viesti: Frigge

Siunaus toimitetaan lähiomaisten läsnäollessa.